Lighubspor FK 1. Bölüm! FM 2020 ‘Bir Kulüp Yarat’ Kariyer Modu...Takım değeri maksimum 25 milyon TL! #fm20
SALI, 19 MAYIS 2020 13:26

Süper Lig'deki büyük takımların genç oyuncularıyla 2. Lig Beyaz Grup'tan başlayarak 'Bir Kulüp Yarat' kariyer modu! Takım değeri maksimum 25 milyon TL! #fm20

Sadece 1MB lik Memory'si olan, ve Windows'u bile kaldıramayan MS-DOS'lu bilgisarayımda Championship Manager 93/94 ile başlıyan manejerlik oyunu serüvenimi 27 yıl sonra hala bıkmadan sürdürüyorum. Her sene ufak tefek değişiklikler yapan Sports İnteractive, son senelerde oyunu daha zevkli hale getiricek bazı yeni oyun modları ekledi. Bir kaç senedir bulunan "Bir Kulüp Yarat" modu da eklenen yenilikler içinde. Amaç maximum 25 milyon euro kadro değerinde, Süper Lig'in 4 büyüklerinin gelecek vadeden genç oyuncularından kurulu bir takım, 2. Lig Beyaz Grup'tan başlarsa ne olur? "Bir Kulüp Yarat" modunda bir takım yaratabilmek için ilk önce oynamak istediğiniz Lig'den bir takım seçiyorsunuz, ve o takımın; ismini, renklerini, forma stilini, takım geçmişini, kadrosunu, kulüp çalışanlarını ve diğer bir çok verilerini değiştirebiliyorsunuz. Fakat kadro kurarken finansal bir limitiniz var. Ekliyeceğiniz kadro değeri, takımın değerinden fazla olamaz. Limitli bütçeli bir takım simülasyonu için ideal aslında.
1. Lig seçimi Genel kural olarak sistem performansı 4 yıldıza düşene kadar büyük liglerden seçim yapıyorum. 4 yıldızın altına düştüğünüz zaman, oyun performansını negatif etkiliyor ve her devam tuşuna bastığınızda oynanmıyacak seviyeye kadar geliyor. Daha fazla lig seçmenin avantajları; geniş oyuncu veri tabanı, gözlemcilerin daha uygun oyuncu bulabilmesi, ve tabi ki daha fazla iş olanakları.
2. Takım seçimi Amaç 25 milyon TL'nin altında bir takım kurmak olduğu için, bu limite en yakın takım, 2. Lig Beyaz grubundaki Manisa FK. Takım değeri 27.9M TL.
3. Forma seçimi ve Takım Bilgileri Bu ekranda isim, logo, lakap, stadyum adı, şehir, forma stil ve renkleri, teknik ekip, kulüp geçmişi hakkında istediğiniz değişiklikleri yapabiliyorsunuz. Lighubspor FK'nın doğumu :)
4. Oyuncu seçimi Kadrodaki hali hazır bütün oyuncuları kulüpten çıkartmak için 'Kadroyu Temizle' tuşuna basmanız yetiyor. 'Oyuncu Ekle' tuşuna basarak teker teker istediğiniz oyuncuları, finansal limitin altında kalarak, ekliyebiliyosunuz. Kodroyu bu oyuncular etrafına kurdum; Güven Yalçın (Beşiktaş) 10MN TL - 20 Yasında Yunus Akgün (Galatasaray) 4.75MN TL - 18 Yasında Berke Özer (Fenerbahçe) 2.5MN TL - 19 Yasında Gökay Güney (Galatasaray) 1.36MN TL - 20 Yasında Oğuz Kağan Güçtekin (Rizespor-eski Fenerbahçe'li oyuncu) 1MN TL - 20 Yasında Faruk Genç (Trabzonspor) 830B TL - 19 Yasında Serkan Aşan (Trabzonspor) 700B TL - 20 Yasında Full oyuncu listesi;
5. Oyun Başlangıcı Lig, takım, ve oyuncu seçimlerinden sonra oyun başlıyor ama takımı lige hazırlamak için 'Devam' tuşuna basmadan önce; taktik, kulüp çalışanları, antreman ayarları ve bir sürü kulüp sorumluluklarını ayarlamak lazım.
6. Kulüp Çalışanları ve Kulüp Sorumlulukları Football Manager oyunu size her sene daha fazla takımı kontrol etme özellikleri ekliyor fakat son senelerin en beğendiğim özelliği ise 'Yetki Ver' ayarı. Kulüp Çalışanları -> Sorumluluklar'a girerseniz, tüm; teknik heyet, gözlemcilik, transfer, medya, antreman, taktik ve maç günü sorumluluklarının yetkisini isterseniz kulüp çalışanlarına verebiliyorsunuz. Ne kadar fazla yetkiyi kendi üstünüze alırsanız oyun o kadar yavaş ilerliyor. Hızlı ve gerçekçi oyun için trasfer, gözlemcilik, teknik heyet personel sorumluluklarını kulüp çalışanlarına devrediyorum. Transferler için 'transferlerde son kararı verir' yetkisini kendi üstüme alıyorum. Saçma sapan oyuncu alıp satmasınlar diye. (Bu arada Comolli Fenerbahçe'nin FM oyununda da kadronun içine ediyor eğer tüm transfer yetkisini ona verirseniz :D ) Fakat kulüp çalışanlarına yetki verebilmeniz için ilk önce kulüp çalışanı bulmanız lazım. Bunun en kolay yolu 'Kulüp Çalışanları' sayfasında, antrenör ekibi, transfer komitesi ve sağlık ekibi için iş ilanı verebiliyorsunuz. Yeni bir oyun başlattığınızda ilk iş bunu yapmanız lazım, en az 1-2 ay sürüyor bütün çalışanları toplamak. Yeni kulüp çalışanı aldıkça Sorumluluklar sayfasından o elemana yetki vermeyi unutmayın.
7. Taktik, Duran Toplar ve Kaptanlar Oyuna başlamadan önce yapılması gereken şeylerden birtanesi de taktik. Football Manager oyunu size birçok değişik sistem kurmanızı sağlıyor fakat doğru taktiği bulmak her zaman kolay olmuyor. Senelerin verdiği FM tecrübesi ile bu aşağıdaki 3 taktiğin hemen hemen her seviyedeki takımda başarılı olduğunu gördüm. Takımın başarılı olması için bu 3 taktiğe birden yüksek yatkınlığı olması lazım, çünki maçın gidişatına göre ve rakibin gücüne göre her hafta veya maçın içinde değişiklik yapmanız gerekicek. 1. Taktik 4-2-3-1 En fazla kullandığım taktik. Yüksek tempolu ama orta sahayıda domine ediyor. Bu taktiği 4-14. arasındaki takımlara karşı oynuyorum.
2. Taktik 4-1-3-2 Atak Ligin düşme postasına oynayan takımlarına karşı iyi bir taktik. Hücum ağırlıklı, press ve dikine. Zayıf takımlara 8-10 atmışlığım var bu taktikle. Diğer maçlarda ise eğer geriye düşersem 80. dakika da bu taktiğe geçiyorum.
3. Taktik 4-1-2-2-1 Defans Şampiyonluğa oynayan takımlar ve playoff maçlarında kullandığım taktik. Tek golle önde olduğum maçlarda da 70. dakikadan sonra bu taktiğe geçiyorum.
Duran Toplar: FM'in yeni özelliklerinden birtanesi de Duran Toplar'ı "Hızlı Seçim" ile seçmek. Köşe vuruşları, serbest vuruşlar ve taçları hızlı seçim yaparak en uygun oyuncuları seçebilirsiniz. Kaptanlar: Diğer oyunlarda kaptanı değiştirmem (takımda negatif etki yapıyor), fakat kadro yeni olduğu için lider vazfi en yüksek oyuncu Oğuz Kağan Güçtekin'i kaptan Rıdvan Yılmaz'ı da ikinci kaptan yaptım. Malesef en pahalı oyuncum Güven Yalçın'nin liderlik seviyesi 6/20. OKC'nın 11/20. 8. İlk "Devam Et" Bütün ayarlar yapıldıktan sonra oyuna başlıyabiliriz. İlk göruçeğiniz şeylerden birtanesi oyuncu raporu. En iyi ve en kötü oyuncular listesi gönderiyor assistanınız size her hafta. Bu oyuncuları övüp eleştirebiliyorsunuz. Deneyimime göre; eğer hiç övüp/eleştirmezseniz, takımdaki disiplin azalıyor ve sizin sözünüsü fazla dinlememeye başlıyorlar. Buda maç performansını etkiliyor. Tavsiyem her "En Kötü" listesindeki oyuncuyu eleştirin, ve sadece 2-3 haftada bir "En İyi" listesindeki oyuncuyu övün. Her hafta oyuncuyu överseniz, "En Kötü" oyuncular hiç bitmiyor... ama bu taktikle yapınca 2-3 ay içinde "En Kötü" listesi boş oluyor ve hemen hemen bütün oyuncular "En İyi" listesine giriyor.
İlk hazırlık maçından önce bütün kulüp çalışanları dolamadı gördüğünüz gibi aşağıda (hemen aramayı başlatmama rağmen).
9. İlk Hazırlık maçı İlk hazırlık maçına ideal kadro ile çıkıyorum. Hazırlık maçlarındaki amacım oyuncuları 45 dakikadan başlatıp, son hazırlık maçında ideal kadroyo 90 dakika oynatmak. Eğer hepsini hemen 90 dakika oynatırsanız, çabuk sakatlanıyorlar.
Lighubspor FK 4 - 2 Orduspor FK Goller: Oğuz Kaan Güçtekin (20), Yunus Akgün (22), Muhammed Gümüşkaya (29), Erdoğan Kaya (41) ilk Maç için fena değil :)
Serinin 2. Bölümü cikti!! burada!!
Twitter'dan takip etmeyi unutmayin @lighubspor
Yorum Yaz
0 / 500
sil
gönder
Yorumlar
filtreler
Yorumlar Yükleniyor...