Türk Futbolunda Yabancı Kuralları, Oyuncu Gelişimi ve Olması Gerekenler
PERŞEMBE, 23 TEMMUZ 2020 05:41

Artık, her Türkiye Futbol Federasyon'u başkan seçimi sonrası gelenek haline gelen yabancı kuralı değiştirme gereği tabiki bu Federasyon'la da değişmedi. Son 15 senede 8 kere değişen yabancı kuralı, önümüzdeki 3 sene 3 kere daha değişecek! Peki bu değişimler bize ne kazandıracak?

Yabancı kuralları ve genç oyuncu gelişimi hakkında konuşmadan önce, son 15 seneyi bir hatırlayalım;

2005-2006 Süper Lig'de 6 yabancı oynatılmasına izin verildi.

2007-2008 Sezon başında 6+1 kuralı geldi, devre arasında 6+2 şeklinde değiştirildi.

2010-2011 6+2+2 kuralı uygulanmaya başladı.

2011-2012 6+2 kuralına dönüldü. Kulüpler istediği kadar yabancı futbolcuyla sözleşme imzalama hakkı geldi.

2013-2014 6+0+4 kuralı uygulanmaya başladı.

2014-2015 5+3 kuralı uygulanmaya başladı.

2016-2020 Kadroda 14 yabancı bulundurabilme kuralı uygulanmaya başladı

Bu seçilen TFF'nin Yeni Kuralları:

2020-2021 Kadroda 14 yabancı, 8'i sahada yer alabilecek

2021-2022 Kadroda 12 yabancı, 7'sı sahada yer alabilecek

2022-2023 Kadroda 10 yabancı, 6'sı sahada yer alabilecek

Şu an ekonomi sıkıntısı içinde olan, ve UEFA tarafından hapşırsa bile ceza kesilecek duruma gelen büyük kulüplerimiz ise, son 5 sene içinde 200'den fazla yabancı transfer etmiş!

Maşallah!

Sırf Fenerbahçe'nin son 5 senesinden aklıma gelen şöyle "SÜPERSTAR", "BOMBA" isimler var mesela; Soldado, Josef De Souza, Janssen, Kameni, Stoch, Karavayev, Deigo Ribas, Kadlec, Almeida ve niceleri... Bu seneki BOMBA'ları hiç saymadım tabi.

Kimisine göre daha fazla yabancı olması lazım, kimine göre daha az. Peki bu durumun suçlusu kim, suçsuzu kim? Kimler daha fazla yabacı istiyor? Bakalım...

Daha Fazla Yabancı İsteyenler

Şimdiye kadar daha falza yabancı futbolcu isteyenler genelde futbolun yöneticileri oldu. Çünki Türkiye'de çok az yetenek olduğu için, Türk oyuncuların fiyatları nerdeyse kara borsa fiyatlarına dönmüştü. Mehmet Topuz transferini hatırlıyorum mesela, 10 milyon euro'lar falan dönüyordu. Bu durumda yöneticileri anlamak daha kolay, fakat bir yanlışı bir başka yanlışla kapatmakla bugünlere gelindi.

İkinci neden ise, yabancı yetenekler gelecekler, burdaki genç oyuncular da onlardan çok şey öğrenecekler ve süperstar olacaklar :D Ağıza hoş gelen birşey, ama hayaller var, ve gerçekler.

Buraya gelen süperstar'lar malesef kariyenin sonunda, İstanbul'a parti yapmak ve bol para kazanmak için gelen tipler oldu. Bu adamlar da, anca gençlerimizin gece kulübü kültürlerini genişletti, futbol yerine. Hayallerde bütün gelen yabancılar; Hagi, Alex, Taffarel, Carew gibi olmasıydı, fakat yüzdeye vurursak yabancılar sınıfta kalır.

Üçüncü neden ise, taraftar. Şimdiye kadar kulüplerimizin ekonomik durumu hiç umrunda olmayan, ve başarının sansasyonel transferle geldiğini sanan, yoğun bir taraftar kitlemiz var. Her sene yöneticilere baskı yapıp, saçma sapan para harcatıyorduk. Hala yapmaya çalışıyoruz, ama artık olmuyor. Bir diğeride başarısızlığa tahammül edemiyoruz. Büyük takımlar genç oyuncu oynatmaktan korkuyor, çünki bir kayıp şampiyonluğu götürebiliyor. Bunun önüne geçmenin tek yolu, genç oyuncuları oynatan takımları teşvik edip, tepki göstermemek. Ama, Türkiye şartlarında biraz zor.

Dördüncü ve son neden ise, malesef yine yöneticiler tarafından kullanılan, ve bir daha seçilmek uğruna alınan "Çilek" diye aldığımız oyuncular. Her seçime gidilmeden önce, takımlar doluyordu bu çakma çileklerle. Ve çok ilginç bir şekilde, her seçimden sonra, yönetim değişse bile, güzide takımlarımızın Genel Kurul'ları tarafından ibra oluyorlar. Tabi bu artık UEFA sayesinde böyle değil. Ağır cezalar, ve denetlemelerle anca UEFA başa çıkabildi bu durumla. Avrupa'ya sokmuyor, siz orda kalın diyor.

Daha Az Yabancı

Bunun istenmesinin tek nedeni var, o da Milli takıma nasıl oyuncu yetiştirebiliriz? Bugün, Türkiye'de ve Avrupa'da oynayan çoğu yetenekli Türk oyuncuya baktığınız zaman, Avrupa'nın bir çok yerlerinde yetiştiklerini görüyorsunuz. Türkiye'den yetişip, büyük takımlarımızda başarı sağlıyıp, Avrupa'da ses getirebilecek oyuncularımız malesef çok az. Fakat bu sorunun tek cevabının, yabancı sayısını 3 assağıya 5 yukarı değiştirmek olmadığını ne zaman aliyacaz acaba?

En Suçsuzlar

Bu durumun en suçsuzu, futbolun tamamen içinde olan teknik direktör ve futbolcular. Bütün bu kurallar değişirken, hiç bir Federasyon'un, teknik direktörleri toplayıp, yabancı konusu hakkında görüşlerini aldığını duymadım. Olsa bile fazla ciddiye alındıklarını zannetmiyorum. Zaten TFF'de sözü geçen ve saygı gören elle sayılır teknik direktörümüz var.

Yerli teknik direktör'lerimizin değerini bilmiyoruz, genç oyuncularda olduğu gibi.

2020-2023 Kural Değişiklikleri Bize Genç Oyuncu Yetiştiricekmi?

Hayır! Tabiki hayır. 2005-2006 yılındaki 6 yabancı kuralı nasıl yetiştirmediyse, bu değiştiklikler de sadece TFF tarafında kendini tatmin etmek için, ben yaptım bu düzeni demek için yapılan birşey. Kimsenin önümüzdeki 3 sene içinde gelicek değişikliklerin, neden geliceği hakkında bir fikri yok.

TFF'nin kullandığı düz fikir; "Eee zaten takımların ortalama yabancı sayısı 8 bizde bunu yapıyoruz".

Burda oyuncu gelişimi, ekonomisi hakkında hiç bir görüş, danışma yok.

Peke Ne Olması Lazım? Nasıl Futbolcu Yetiştiricez?

İlk önce, futboldan gelmiş ve futbolun içindeki insanlara danışılması lazım. Tekdik direktörler, Milli takım oyuncuları ve futbolda uzmanlaşmış bilim adamlarının bir araya geldiği, ve bu konuları tartıştığı platformlar olması lazım. TFF'de aklına göre kural koymak yerine, bunun gibi forumlar/seminarlar düzenlemekle yükümlü olup, bu forumlardan çıkıcak kararları gerçeğe geçirmesi gerekir.

Futbolun dışında olan, ama 30 senedir izleyen biri olarak da, assağıdaki fikirlerin bu forumlarda tartışılmasını isterim;

Alt Yapı

Senelerdir bir çok teknik direktörün yakındığı bir konu. Alt yapılardan oyuncu yetişmiyor diyoruz, ama 36 Süper Lig ve TFF 1. Lig kulübünün alt yapı durumu ne?, Avrupa'daki kulüplere göre ne kadar gerideler? Bunların incelenmesini, denetlenmesini isterim. Eğer TFF bir kural getiricekse, geleceğe yönelik alt yapı sorumlulukları getirebilir.

Örneğin;

- X sene içinde X kategoride genç takımlarınız olması lazım ( 6-8 Yaş Grubu, 8-10 Yaş Grubu, vs...)

- X sene içinde X futbol sahası, antreman ve dershanesi olması lazım (sadece alt yapı takımlarının kullandığı)

Alt Yapı'dan Yetişen Oyuncular

Kadroda genç oyuncu bulundurma zorunluluğunun da hiç bir işe yaramadığını görebiliyoruz. Eğer bir genç oyuncu, sırf kural nedeniyle, kadroda bulunacağını biliyorsa, bu oyuncunun kendini geliştirme motivasyonunu negatif bir şekilde etkileyebilir. Bunun yerine TFF'nin alt yapılanmaya sıkı önem verip, kadro kısmında ise teşvik yöntemine başvurması lazım. Örneğin, her alt yapıdan yetişen oyuncunun, aktif olarak sahada süre aldığı dakika toplamına göre finansal sorumluluklarından indirim yapılabilir, veya aldıkları cezalardan kesilebilir, vs. Bu teşvik türleride, TFF'nin yapıcağı forumlarda tartışılabilir.

Yorum Yaz
0 / 500
sil
gönder
Yorumlar
filtreler
Yorumlar Yükleniyor...